Kielletään kaikki suomalaisille tärkeä?

Ennen juhannusta on ollut paljon puhetta kaiken ”kivan” kieltämisestä. On kielletty anniskeluluvallisilta yhteisen terassin pitäminen (linkki), savukkeiden maustaminen kaikkien rakastamalla menttoolilla (linkki), ilokaasun päihdekäyttö (linkki) ja varmaan monta muuta sellaista, joiden kieltämisestä en ole kuullut. Ai niin, en muistanut vielä mainita, että polkupyörällä ajaminen ilman kypärää on Suomessa kielletty.

Sanotaan, että Suomi on täynnä kieltoja ja että kaikki kiva on kielletty. Onko nyt näin, että suomalaiset ihmiset eivät pysty saamaan nautintoa muusta kuin häiriökäyttäytymisestä, sillä häiriökäyttäytymistä näillä säädöksillä yleensä pyritään välttämään. Toinen seikka mitä säädöksillä pyritään vähentämään ovat yhteiskunnan osaksi tulevat terveydenhoidon ja muun vastaavan (ml. poissaolot tuottavasta työstä) kulut. Niin eikä sovi unohtaa myöskään ulkopuolisille aiheutuvia ongelmia ja näidenkin kautta tulee välillisesti kustannuksia yhteiskunnalle.

Noniin ja sitten asiaan. Suomessa on todellakin aika paljon kieltoja. Varmaan enemmän kuin äkkiseltään edes tiedostaa. Kuinka moni meistä EI ole joskus rikkonut jotain sääntöä ihan vain tietämättömyyttään? Säännöt ovat kuitenkin tarpeen. Me elämme yhteiskunnassa, jossa huolehditaan jollain tapaa kaikista sen jäsenistä, joten yhteiskunnan on luotava melko kattavat säännöt, joiden puitteissa voidaan toimia, jotta voidaan myös pitää huolta kaikista osallisista. Tässä vaiheessa kirjotusta monet lukijat varmaan polkevat jalkaa lattiaan ja huutavat silmät kiiluen, että kyse on holhoamisesta. Totta, kyse on holhoamisesta, mutta holhoaminen ei ole vain huono asia. Meidän ympärillämme on kaikenlaisia ihmisiä. Ympäriltä löytyy fiksuja ja vastuullisia ihmisiä, joiden käytöksessä ei ole juuri koskaan sijaa moitteille – huolimatta siitä mitä ovat tekemässä – eivätkä he juuri holhoamista tarvitse tai kaipaa. Ympäriltämme löytyy kuitenkin myös eriasteisia idiootteja, jotka eivät välinpitämättömyyttää, tietämättömyyttään tai ehkä jopa tieten välitä tekojensa seurauksista tai ajattele lainkaan ympäristöään. Juuri tällaisten idioottien takia joudutaan asettamaan eriasteisia sääntöjä. Eikai koulukiusaamistakaan tarvitsisi kieltää, jos sitä ei esiintyisi? Eikai alkoholiin tarvitsisi liittää rajoituksia, jollei sen käyttöön liittyisi häiriökäyttäytymistä? Entä kuinka moni ihminen ei syyttäisi hallitusta (sitä on niin helppo syyttää jopa huonosta juhannussäästä), jos jokin näistä säännöistä poistettaisiin ja siitä seuraisi jotain ikävää ko. henkilölle?

On totta, etteivät kaikki kiellot ole ihan järkeviä tai ainakaan tätä päivää. Yhteiskunta muuttuu ja kieltoja pitäisi tarkastella aina tietyin väliajoin, jotta nähtäisiin onko niillä ylipäätään mitään vaikutusta tai tarvetta. Pitäisikö meillä olla lautakunta, joka kävisi läpi kokopäivätoimisesti läpi voimassa olevia kieltoja arvioiden niiden merkitystä ja lähettäisi niitä harkintansa mukaan valtiopäiville uudelleen käsittelyä varten? 

Itsehän olen periaatteessa päihteettömän ja savuttoman Suomen kannalla, mutta minustakin jotain rajaa pitäisi olla siinä miten rajoitetaan täysin laillisia aktiviteetteja. Esimerkiksi anniskelualueiden yhteiskäytön kielto (joka on kai kohta poistumassa) on minusta outo ja epäkäytännöllinen. Samalla tavalla vähän hankalalta tuntuu VR:n päätös poistaa junista tupakkakopit. Monet junamatkat ovat useamman tunnin matkoja, jolloin tupakoijat varmasti kaipaisivat tupakkataukoa. Viimeksi kun kävin Helsingissä, osa matkustajista piti tupakkataukoa Tampereen asemalla, jossa juna pysähtyi vähän pidemmäksi aikaa.

Eiköhän ole parempi, että me elämme kiltisti sääntöjen kanssa, vaikka ne aina silloin tällöin meidän vapauttamme saattavatkin rajottaa. Niistä on kuitenkin enemmän hyötyä kuin haittaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s