Äly hoi! Äly sitä, äly tätä.

Nyt spekuloidaan Nokian (tai ehkä Microsoftin) tuloa uusille älykellomarkkinoille (tai oikeastaan niiden luomista). Kaikkeen on niin muodikasta tuoda mukaan älyä. Onhan se varmaan ihan kiva olla olemassa, ainakin leluna ja hip imagon luojana, mutta kuinka moni oikeasti tarvitsee älyä mitä omituisemmissa laitteissa tai edes hyötyy siitä. Aika harva, uskallan veikata.

Mitähän tuolla älykellolla oikeastaan voisi tehdä? Taitaa olla aika epäkäytännöllinen puhelimena. Ehkä se toimisi langattomien antureiden (esim. terveyden seuranta) tukiasemana, joko datan tallentamista tai verkon kautta eteenpäin lähettämistä varten. Yksi vaihtoehto voisi olla myös GPS-paikannin, mutta mitähän käytännön sovelluksia senkin varaan tekisi rannekello mittakaavassa. Kaikki muut sovellukset, joita keksin, ovat sitten sellaisia, jotka löytyvät moderneista sykemittareista – niitä voi kyllä pitää alkeellisina älykelloina, mutta se riippuu määritelmästä, jota ei ehkä vielä edes ole. Ehkä Quantified Self -tyypit keksivät sekä kivoja ja tärkeitä sovelluksia älykelloille ja muille muodikkaille laitteille. Niitä odotellessa.

Älylaitteisiin liittyy oleellisesti niiden kytkemineen yhteen joko suoraan keskenään tai sitten Internetin ylitse. Tiedonsiirto kaapeleilla on ihan liian vaivalloista nykyihmiselle säännöllisesti tehtynä. Etenkin Internetin yli tapahtuva, mutta myös laitteesta toiseen suoraan tapahtuva tiedonsiirto, muodostaa tietoturvariskejä, jotka pahimmassa tapauksessa näkyvät myös turvallisuuden heikkenemisenä fyysisessä maailmassa. Tästä kirjoitin älyvessan yhteydessä pari kuukautta sitten Miksi kaikki pitää kytkeä? -otsikolla.

Nojoo, kaiketi älykelloa voisi käyttää jonkinlaisena tunnistuslaitteena, jota vain heilautettaisiin lukijan edessä. Toivottavasti tässä käytössä laite pitäisi joka tunnistuskerta aktivoida näppäilemällä pin-koodi laitteeseen, jottei henkilöllisyyden osoittavia tunnuksia voisi niin vain kopioida. Tämä saattaisi olla jopa sellainen sovellus, että haluisin älykellon ranteeseeni.

Yleisesti ottaen en halua laitteissani olevan älyä, sillä en näe saavani sellaisesta ominaisuudesta mitään lisäarvoa arjessani. Osaan keittää kahvini itse, vaikka tänään siitä tuli turhan vahvaa. Enkä myöskään näe mitään iloa nettiin kytketystä älyjääkaapista, joka osaisi tehdä minulle ostoslistat kauppojen tarjouksien ja uutuuksien perusteella tallennetun henkilökohtaisen profiilin avulla. Osaan myös punnita itseni ilman älykästä vaakaa, joka lähettäisi tietoni nettiin terveystietoja tallentavaan palveluun tai kertoisi painoni älypuhelimen näytöllä piirtäen graafin painon kehityksestä viimeisen vuoden aikana.

Älykellon puolesta täytyy sanoa se, että idea rannekellon muotoisesta laitteesta on onnistunut, jos oletetaan käyttäjän pitävän sitä jatkuvasti mukanaan. Eipähän unohdu helposti mihinkään eikä tule varastetuksi saatika sitten ole tiellä. Tosin kuinka moni käyttää enää rannekelloa? – Minä käytän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s