Käyttökokemuksia tabletista

Nyt olen pari päivää käyttänyt uutta ja minun ensimmäistä tablettiani Samsungin Galaxy Tab 3. Alku on ollut, kuten arvata saattaa, hieman hankala, kun on joutunut etsimään kaikelle haluamalleen sovelluksia. En vielä tässä vaiheessa edes tiedä, mitä kaikkia sovelluksia tulen vielä tarvitsemaan, mutta onneksi ne on nopeita asentaa tarvittaessa, mikäli vain onnistuu löytämään sopivan. Yksi ongelmistani onkin ollut sopivien appsien löytäminen Google Playsta.

Samsungin Galaxy Tab 3 Gollan kansissa Targuksen styluksen kanssa.
Samsungin Galaxy Tab 3 Gollan kansissa Targuksen styluksen kanssa. Tabin kiinnittäminen noilla kuminauhoilla on vähän hankalaa ja vähän epäilyttää niiden pitkäikäisyyskin.

Tablettini on ensimmäinen varsinainen kosketukseni kosketusnäytölliseen laitteeseen ellei yliopiston kopiokoneiden satunnaista käyttämistä huomioida. Kosketusnäytöllä kirjoittaminen tuntui aluksi melko vaikealta, mutta sen oppi melko nopeaan. Jonkin lainen kaksikäsijärjestelmäkin kehittyi ja osottautui melko nopeaksi.

Eilen ostin Tokmannilta Targuksen styluksen (Clas Ohlson) eli kosketusnäyttökynän, jolla kirjottaminen on paljon nopeampaa kuin sormin naputtaminen.  Kosketusnäyttökynä tekee myös tekstin editoimisesta varsin helppoa, kun sormi ei ole peittämässä kursoria sitä liikuttaessa. Tämänkin blogimerkinnän kirjoitan ja editoin kynää käyttäen (kuvat joudun lisäämään läppärillä puutteellisen WP-appsin takia). Stylus on myös aika korvaamaton väline netissä surffaillessa, kun ei tarvitse aina suurentaa näkymää saadakseen sormen mahtumaan linkin päälle. Suosittelen lämpimästi kynän hankkimista kaikille tabletin käyttäjille ja etenkin niille, jotka kirjoittavat vähänkin enemmän kuin vain satunnaisesti.

Suosikkikynäni.
Kynäsuosikini: Pilot Super Grip 0,5mm, Targus Stylus for iPad, Ballograph Epoca ja yllä Parker mustekynä (en muista mallia).

Olen aina pitänyt käsin kirjoittamisesta ja kynistä, mikä ehkä selittää viehtymykseni stylukseen ja sillä kirjoittamisen helppouden. Liekö nyt opin kirjoittamaan sähköisiä muistilappuja?

Tabin mukana tuli natiivin selaimen lisäksi Chrome, mutta suosin kuitenkin Opera Miniä ihan historiallisista syistä, vaikka läppäriltä Chrome löytyykin oletusselaimena. Ajoittain joudun kuitenkin turvautumaan natiiviin selaimeen, koska Geocaching.com ei salli loggausten tekemistä Operaa käyttäen – Opera käyttää siirrettävän datan määrän pienentämiseen anonyymia proxy-serveriä, jota Groundspeak ei salli.

Geokätköilyä silmällä pitäen latasin WhereYouGo appsin wherigojen etsimistä varten ja c:geon muiden kätköjen etsintään. Ensiksi mainittua minun piti kokeilla tänään, mutta oli liian märkää, jotta olisin ottanut tabia esiin ulkona. C:geoon ehdin tutustua paremmin, mutta en sitäkään edellä mainitusta syystä varsinaisesti käyttänyt. Sen verran sitä käytin, että yritin sillä logata päivän ainoan geokätkölöytöni, mutta en vielä siinä vaiheessa tajunnut miten se tapahtuu. Jälkeenpäin huomasin tutkia mitä ohjelmassa tapahtuu, jos painaa tabin menu-painiketta, jonka olin tyystin unohtanut. Sen napin alta löytyikin sitten paljon muutakin kivaa.

USB-kaapelit tiedonsiirtoon ja lataukseen.
USB-kaapelit tiedonsiirtoon ja lataukseen. Valkoinen osuus tuli tabin mukana, mutta musta täytyi ostaa itse.

Tabin lataukseenkin käytettävä USB-kaapeli, joka on tyylikkään valkoinen, on ärsyttävän lyhyt. Metrin mittaiseen kaapeliin täytyi ostaa Biltemasta puolentoista metrin jatkokaapeli. Nyt on tabin käyttäminen on helpompaa latauksen aikana eikä toisaalta tarvitse aina etsiä laskupaikkaa tabia ladatessa, kun koskettimet ovat ikävästi lattian tasolla. Lisäksi junissa ja joissakin busseissakin matkustajakäyttöön tarkoitetut pistokkeet ovat penkin yläpuolella hattuhyllyn tuessa. Mitähän Samsungin suunnittelija on oikein ajatellut suunnitellessaan noin lyhyen latausjohdon.

Pitkälti epäileväisyyteni tabletin suhteen oli seurausta  siitä yksinkertaisesta faktasta, ettei tabletista ole läppärin tai pöytäkoneen korvaajaksi. Tällä hetkellä en voi edes kirjoittaa kuvia sisältävää merkintää Reunahuomautukseen pelkästään tabilla, vaan kuvat täytyy lisätä läppärillä. Ehkä jonain päivänä. Toinen syy epäluuloilleni oli kosketusnäyttö ja sen käyttmukavuus. Aiemmat kokemukseni kopiokoneiden näyttöjen kanssa eivät olleet kovin rohkaisevia ja monesta lähteestä olen kuullut näyttöjen epäkäytännöllisyydestä. Ainoa positiivinen kokemukseni kosketusnäytöistä ennen tabiani on peräisin kauppakeskus Forumin opastetauluista, joissa niissäkin oli ongelmia alussa. Tabini kosketusnäyttöön olen täysin tyytyväinen. Joskus riskinotto kannattaa ja joskus taas ei, mutta nyt se ehdottomasti kannatti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s