RF-nörtteilyä tai ainakin sen yritystä

Minusta on tullut RF-nörtti! Tai ehkä nyt ei sittenkään vielä nörtti, mutta hieman keskivertokansalaista enemmän olen aiheesta ollut viime aikoina kiinnostunut. Tästä kiinnostuksesta saa aika pitkälti syyttää Jyrki Kasvia, joka jakoi Facebookissa linkkiä Oona Räisäsen (windytan) blogimerkintään Decoding radio-controlled bus stop displays.

Hieman edellä mainittua blogia ja muuta Internettiä tutkittuani sain jonkinlaisen käsityksen mistä on kyse ja asiasta kiinnostuneena päätin tehdä tarkempaa tuttavuutta aiheeseen. En ala tässä selittämään mistä SDR:ssä on kyse, siitä voitte lukea vaikkapa Wikipedian ohjelmistoradioita käsittelevästä artikkelista. Minun tapauksessani on kuitenkin kyse siitä, että tietyillä digitv-usb-tikuilla voi kuunnella radiotaajuuksia laajemmaltikin kuin vain digitv-signaalien alueelta. Tikun ja antennin lisäksi tarvitaan vain sopivat ajurit, tietokoneohjelmat ja osaamista – näistä viimeksi mainittu minulta puuttuu, vaikka osaan kyllä yleensä naputtaa ohjelmaan taajuuden ja valita modulaation.

Fuj:Tech DTV PRO -tikun boksi. Järkevän kokoinen.
Fuj:Tech DTV PRO -tikun boksi. Kerrankin pakkauslaatikko on järkevän kokoinen. Tuo sopii hyvin tikun ja antennin säilyttämiseen ja kuljettamiseen myöhemminkin.

Minun tikkuni on Verkkokauppa.comista peräisin oleva Fuj:tech DTV PRO. Kyseinen tikku näyttäisi sisältävän Realtekin RTL2832U-piirin lisäksi FCI FC2580-virittimen. Osmocomin taulukon mukaan tikku kattaa taajuudet alueelta 146 – 308 MHz ja 438 – 924 MHz – vai olenkohan tulkinnut jotain väärin, kun kuitenkin esimerkiksi radio Novaa voi ihan hyvin kuunnella taajuudella 105,8 MHz (WFM).

Viritintikku ja antenni.
Viritin tikku ja antenni. Kuvasta puuttuu USB-jatkokaapeli, jota käytän usein, jotta saan antennin sopivasti ikkunalaudalle.

Ohjelmistojen kanssa pääsin alkuun Sarajarvi.orgin RTL-SDR-tutoriaalin avulla. Sitä kannattaa noudattaa pilkun tarkasti, jos ei halua harmaita hiuksia. Kuvatun HDSDR:n lisäksi minulla on myös SDR#, jossa on enemmän toiminnallisuuksia – esimerkiksi perusradiokanavia (esim. Nova) ei voi kuunnella HDSDR:llä.

Mitä sitten olen löytänyt tähän mennessä? Novan ja perusradiokanavien lisäksi vain jotain ja niistä vähästäkään en vielä oikein tiedä mitään. Mutta laitetaan nyt yksi esimerkki, jotta asiasta täysin tietämättömät lukijani saavat edes jonkinlaisen käsityksen.

Screenshotti SDHDSR-ohjelmasta.
Screenshotti SDHDSR-ohjelmasta. Tässä kuunnellaan (oletettavasti) radiomodeemia taajuudella 409,662 MHz CW. Kuva aukeaa klikkaamalla suurempana Flickr-palvelussa.

Tässä voi kuunnella miltä pätkä edellisen kuvan esittämästä signaalista kuulostaa.

Nyt pitäisi vain oppia jotenkin ymmärtämään koko tätä hommaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s