Nimeämislogiikkaa netissä / Jämsän Museo24

Päädyin geokätköilyjuttujen kautta mielenkiintoiselle Jämsän paikallishistoriaa esittelevälle Museo24-sivustolle. Näyttää hyvältä ja informaatiota on ihan mukavasti saatavilla.

Virtuaalimuseo, jonka nimenä (ja osoitteena) on Museo24 ja toimialueena Jämsä. Hmm. Ei oikein sovi yhteen. Museo24 on turhan geneerinen tällaisen palvelun nimeksi. Muistan törmänneeni nimeen joskus aiemmin ja oletin silloin, että kyseessä on Suomen museoiden yhteiden internetportaali.

Internet osoitteen ja nimen pitäisi olla tiukasti sidottuna itse palvelun sisältöön. Tällöin osoitteet ja palvelut olisivat käyttäjän hahmotettavissa paljon helpommin. Ylipäätään olen jo pitkään kaivannut huomattavasti loogisempaa rakennetta Internet-osoitteisiin, jotka nykyään ovat yhä enemmän ja enemmän sillisalaattia. Loogisempi nimeäminen ja rakenne tekisivät osoitteista intuitiivisempia, nopeammin tajuttavia ja jättäisivät vähemmän tilaa ilkivaltaisille valeosotteille. Tiedän toki, että haaveeni on täysin mahdoton tänä päivänä, kun missään ei saisi olla yhtäkään rajoittavaa sääntöä tai määräystä.

Tässä esimerkin tapauksessa olisi ideaaleinta, jos olisi kaikkien Suomen museoiden yhteinen portaali, Museo24, joka jakautuisi osiksi. Tällöin Jämsän osoitteena voisi olla vaikkapa http://jamsa . museo24.fi ja museon nimenä Museo24 | Jämsä. Kun kerta kuitenkin on kyse yksittäisestä ja irrallisesta museosta, niin osoitteen ja nimen pitäisi olla jotain yksilöllisestä, kuten esimerkiksi www. jamsanmuseo24 .fi (jos välttämättä haluaa 24-aspektia korostaa) ja vastaavasti nimenä Jämsä24-Museo. Toki jokin muu samantapainen voisi olla vielä parempi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s