Herbaariojuttuja

Viime keväänä, tai ehkä se oli jo alkukesää siinä vaiheessa, tulin ajatelleeksi oman kasvikokoelman keräämistä. Syynä ihan se, kuinka huonosti enää muistan ja tunnistan ihan arkisimpiakin Keski-Suomen (eli kasvitieteellisesti Pohjois-Hämeen) luonnonkasveja. Enhän minä tällä kasvitiedolla todennäköisesti mitään koskaan tee, mutta onhan se mielenkiintoinen harrastus siinä missä moni muukin.

Viime kesänä ei tullut herbaariota aloitettua, mutta nyt talven aikana olen jo tehnyt hienoisia valmisteluja materiaalien suhteen. Tarvitsen kaikenlaista pientä, koska haluan toteuttaa kauniin ja perinteisen herbaarion prässäämällä kasveja. Aikomukseni on kuitenkin myös kuvata ainakin suurinosa näistä kasveista. Tunnettuahan on, että värit suolaamisesta huolimatta kärsivät jonkin verran kuivumisen aikana. Lisäksi rauhoitettujen kasvien ja käytännössä myös monien muiden kasvien kohdalla valokuvaaminen on ainoa helppo taltiointi tapa.

Herbaarion kannet (35x47 cm).
Herbaarion kannet (35×47 cm). Etiketti on itse tulostettu, liimattu ja sen jälkeen vielä päällystetty kontaktimuovilla.

Kaikista hankalimmaksi hankittavaksi osoittautuivat herbaarion kansipahvit, jotka lopulta onnistuin löytämään Kariteamin verkkokaupasta – kätevästi heillä on myymälä täällä Jyväskylässä, joten sain ilman postituskuluja. Pahvit voisivat ehkä olla vielä hivenen tukevammatkin, niin kulmat eivät taittuisi ajanmyötä niin helposti, mutta muutoin nuo ovat aivan hyvät.

Perinteistä harmaata imupaperia minulla on tällä hetkellä vasta kymmenen arkkia, mutta sitä pitäisi olla tulossa jossain vaiheessa Jyväskylän Suomalaiseen. Onneksi imupaperi ei ole kertakäyttöistä; on se sen verran hintavaa – siihen kulutan viime vuoden kanta-asiakasbonukseni, mikäli ne paperit tulevat ajoissa. Monessa tapauksessa imupaperin voi varmaan korvata talouspaperilla – voisi ehkä kokeilla laittaa talouspaperin toiselle puolen ja imupaperin toiselle puolen kasvia. Sitten tietysti sanomalehtiä näiden ylä- ja alapuolille.

Imupaperia ja kasvipaperia.
Imupaperia (A4) 10 arkin lehtiö ja sen alla kasvipaperia (29×43 cm) 20 arkkia.

Suomalaisesta ovat peräisin myös kasvipaperit lukuunottamatta sitä kymmenen pakkausta, mikä tuli Kariteamilta kansien mukana. Pakettien mukana tulee jokaista arkkia varten Plantae Fennicae -etikketti, mutta en aio niitä itse käyttää, kun ovat kooltaan niin pieniä. Haluan kirjoittaa ylös muutakin kuin vain kasvin nimen, summittaisen kasvupaikan ja päiväyksen.

Suomen kasveja  -  Plantae Fennicae -etiketit.
Suomen kasveja – Plantae Fennicae -etiketit, jotka tulivat kasvipaperipakettien mukana.

Kuukausi sitten tilasin CDonista kasvion, Suuri Pohjolan Kasvio (Mossberg, Stenberg, Vuokko (suom.), Väre (suom.)), lajien määrittämistä varten. Opuksella on kieltämättä kokoa reilut 900 sivua ja painoakin löytyy vajaat kaksi kiloa, joten ei tätä ehkä ihan maastoon oteta mukaan, paitsi selkäreppuun ehkä. Olisihan niitä pienempiä kasvikirjoja vissiin pari kappaletta itsellä jo entuudestaan, mutta tämä piirroskuvien koon ja selkeyden vuoksi huomattavasti parempi ja nimistöltään ajantasaistettu verrattuna siihen Keuruulta löytyvään pieneen punakantiseen kirjaan. Sitä varmaan tulee maastossa kuitenkin pidettyä mukana.

Suuri Pohjolan Kasvio -teos kasvinäytteiden tunnistamista varten.
Suuri Pohjolan Kasvio -teos kasvinäytteiden tunnistamista varten.

Minua stressasi kasvion muovittaminen – P vitsailikin, että minun pitäisi pyytä kirjastosta apua – kun pelkäsin kuplia, vekkejä ja muovin vinoutumista, mutta onnistuin. Henkeä pidätellen minä onnistuin muovittamaan kirjan ilman yhtäkään näkyvää vikaa. Onnistuin!

2 vastausta artikkeliin “Herbaariojuttuja

  1. Oi vitsi. Oon just miettiny et haluisin tehä herbaarion, jossa ois kasvi itsessään kuivattuna, mut myös kuva siitä kukkeimmillaan. Taidat ehtiä ensin. :)

    t. roihu

  2. Yhtään näytettä ei ole vielä prässissä ja Sinulla on vielä Lounais-Suomen luontainen etumatka, joten saatat ehtiä ensin : )
    Tosin voisihan sitä kai aloittaa jostain ikivihreistä. Niistä periaatteessa kai pitäisi olla talvinäytekin kattavaa kokoelmaa ajatellen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s