Suunnistusta maastossa

Pääsiäisen alla on tullut katseltua Youtubesta aika monta videota suunnistuksesta ja maastossa liikkumisesta. Mielenkiintoinen ja ajanlohtainen aihe kevään edettyä pidemmälle. En ole suunnistanut kompassin avulla sitten yläasteen tai lukion. Armeijassa meillä oli kompassit, mutta ainakin minä suunnistin kartan ja maastonmuotojen perusteella. Pitää kokeilla joku päivä, miten suunnistaminen nykyään sujuu ja jos ei suju, niin sitten tarvitaan vain harjoitusta ja lisää harjoitusta.

Youtubesta löytyy monia videoita, joissa esitellään perinteisen suunnistuskompassin käyttöä, mutta niistä oma suosikkini on ExpaditionMarc-nimimerkin tekemä kaksiosainen ohje, joka on tietenkin englanniksi:

Geokätköillessä liikkumista ohjaa gepsi, mutta ryteikköjen, vesistöjen ja muiden esteiden välttämiseksi kartta on käytännössä välttämätön apuväline. Yleensä käytän gepsiin tallennettua Maanmittauslaitoksen aineistoon perustuvaa karttaa (ladattavissa: http://kartat.hylly.org), mutta johtuen gepsin näyttöruudun pienestä koosta (ja siitä ettei ensimmäisessä gepsissäni ollut karttoja) minulla on myös lähiseudun topografiset kartat 1:50000-mittakaavassa. Muita karttoja (esim. Oulun opaskartta) hankin tarpeen mukaan tai tulostan suoraan netistä Karttapaikasta tai kaupunkien sivuilta. Nykyään minulla on toki tabletti, mutta silti paperinen kartta on monessa tapauksessa monikäyttöisempi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s