Ryhmäopiskelua

Aloitin eilen biologiaan kuuluvan kurssin, joka käsittelee elämän edellytyksiä Maassa. Tänään oli kurssin ensimmäinen ryhmätapaaminen ja ihan normaaliltahan ne opiskelijat tuolla Ambioticallakin edelleen näyttävät ja tuntuvat – joukkoon tosin oli eksynyt joitain muitakin opiskelijoita, ainakin valtio-opista ja kemiasta.

Ryhmätapaaminen alkoi muodikkaasti ryhmäännyttävillä* tehtävillä, jotka olivat kait ihan kivoja, mutta silti vähän möh. In media res -aloitus olisi ollut minun mieleeni parempi. Yhdessä harjoituksessa meidän piti keksiä toisen olemuksen ja ulkonäön perusteella asioita hänestä. Sattumalta minua kuvailemaan päätynyt professori oli ehkä pelottavankin tarkka muutamissa yksityiskohdissa, mutta muuten pysyttiin turvallisen etäällä. Minä itse veikkasin oman uhrini harrastavan tietokonepelejä (World of Warcraft yms.) ja osuinkin aika lähellä; hän oli joskus pelannut RuneScapea.

Ryhmätapaamisen opiskeluosuutena oli vähän lämmittelytehtävämalliin keskustelua tieteellisestä metodista ja sen rajoista. Onnistuihan se jotenkin, mutta en kokenut tätä kovin hedelmälliseksi työtavaksi. Monet tuntuivat olevan kanssani samaa mieltä. Lopulta ryhmäopiskelun toimivuus riippuu sekä muodostetun ryhmän sisäisestä dynamiikasta että annetuista tehtävistä. Hedelmällisimmillään ryhmäopiskelu voisi koostua kolmesta eri vaiheesta:

  1. Ryhmän yhteinen keskustelu annetuista tehtävistä
  2. Jokainen jäsen tekee tehtävät itsenäisesti
  3. Ryhmäkeskustelu ja palaute tehtävien tuloksista

Olen suuresti yllättynyt siitä, että yliopisto on hankkinut iPadeja opiskelijoiden käyttöön tunneille. Päivän harjoitustehtävän tulokset kirjoitettiin tableteilla Moodle-oppimisympäristöön wikiksi. En ole mikään moodlefani. Tähän mennessä vain etäopetuksena järjestetyillä kursseilla olen pitänyt Moodlea hyödyllisenä ja tarpeellisena. Toivotaan, että tällä kertaa Moodle osoittaa hyödyllisyytensä myös lähiopetuksessa.

Kuva Campbelin Biology-kirjasta.
Kyllä, minäkin omistan nykyään ajantasaisen painoksen Campbellin Biologysta.

*) Pahoitteluni ryhmäännyttävä-sanan käytöstä, mutta se tuntuu sopivalta tässä kontekstissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s