MUKIHAASTE : Bonus

Kunnon geokätköilijän mielestä kaikissa sarjoissa pitää aina olla bonus – älkää pelätkö Hengenvaaraan tai JKL ristikoihin ei ole tiettävästi tulossa bonusta. Mukihaasteeseen sen sijaan tulee bonus, tänne blogiin, tässä ja nyt.

Mukihaasteen bonusmukin kuva.
Mukihaaste bonus: Tämä on ehkä kaunein kahvikuppi, jota olen koskaan pitänyt käsissäni. Aika yllättävää, että tämä kuppi löytyy erään jyväskyläläisen ostoskeskuksen lounaskahvilasta.

P siis haastoi minut lauantaina mukaan mukihaasteeseen, joka on levinnyt ympäri somea, ainakin Facebookissa, Instagramissa, Twitterissä ja blogeissa. En tavallisesti osallistu haasteisiin, mutta tämä vaikutti kahvin ja P:n vuoksi kivalta ja hieman mielenkiintoiseltakin. En ole vielä stalkannut muiden mukeja, mutta sen aika tulee kohta – en halunnut saada vaikutteita muilta, paitsi P:lle luonnollisesti altistuin.

Mukihaasteen idea on yksinkertaisesti kuvata viitenä peräkkäisenä päivänä yksi muki ja julkaista sen kuva esittelytekstin kera. Parhain kuva on tietenkin kuva mukista käytössä sen luonnollisessa elinympäristössään. Minä kuitenkin päädyin asetelmiin, koska niiden kuvaamisesta ei voi koskaan saada riittävästi harjoitusta.

Kuvaaminen oli ihan kivaa, kun en ole pitkään aikaan kuvannut oikeastaan mitään muuta kuin satunnaisia kätköilyjuttuja. Ehkä tämän haasteen innostamana sain viimeinkin aikaiseksi käydä kaupungilla kuvailemassa mielenkiintoisia ja hankalia kohteita seuraavaan mysteeriini – milloin se sitten julkaistaankaan. Opettelin jopa käyttämään 50mm objektiivia, jota en ole aiemmin juurikaan käyttänyt. Nyt olen jo vähän addiktoitunut siihen. Ehkä rajoitteet ovat vain hyvästä, joskus.

Haasteen ensimmäinen muki on SS:ltä joululahjaksi saatu Victoria Franceksen Angel of Death -goottitermosmuki, jonka olen aiemmin esitellyt tässä.

Mukihaasteen ensimmäinen muki.
Mukihaaste 1/5: Victoria Franceksen Angel of Death -goottitermosmuki, jota käytä teen hauduttamiseen.

Pari vuotta sitten sain PS:ltä joululahjaksi juuri sopivan kokoisen mukin, jota olin etsinyt jo aika monta vuotta. Sen vuoden ehdottomasti paras ja käytetyin joululahja, luultavasti. Mukiin menee kahvia noin 7,5 desilitraa, mikäli sen täyttää piripintaan. Juuri sopivan kokoinen, jos haluaa juoda kahvinsa jossain muualla, kuin keittimen edessä. Yllättävän kevyt kokoisekseen, mutta hyvä niin, kun painoa tulee reilut 750g kahvilla täytettäessä.

Mukihaasteen toinen muki.
Mukihaaste 2/5: 7,5dl:n vetoinen kahvimuki kiireettömiin kahvihetkiin.

Haasteen kolma muki on itseasiasiassa mukeista pienin, todella pieni minun mukikseni. Mukin koko ei kuitenkaan haittaa, kun kyseessä on termospullon muki. Minulla on tätä nykyä käytösä 0,5L:n vetoinen Retki-merkkinen termospullo, joka on erittäin kätevä pienen kokonsa vuoksi ja se myös pitää lämmön sisällään tehokkaasti. YLEn Kuningaskuluttajan pienimuotoisessa vertailusta käy ilmi, että pulloon kiehuvana kaadetun veden pitäisi olla 83 asteista kahden tunnin kuluttua ja 55 asteista vielä 10 tunnin kuluttua. Tässä testissä tuo termos sijoittui kolmanneksi saatuaan 4,7 pistettä viidestä. En kyllä ihan ymmärrä arvioijien logiikkaa, kun sisällön lämpötila ei ole nähtävästi kovin tärkeä juttu.

Mukihaasteen kolmas kuva.
Mukihaaste 3/5: Retki-termospullo mukinsa kanssa Jyväskylän Kylmänoron ylittävän sillan kaiteella eräänä aamuyönä.
Mukihaasteen neljäs kuva.
Mukihaaste 4/5: Asaklittin termosmuki, johon yliopiston kahviloista saa 10 sentin alennuksen.

Neljännenkin mukin kohdalla pysytään edelleen termoksissa. Syksyllä ostin Jyväskylän yliopiston kahvilasta Asaklittin termosmukin, jolla saa ostamastaan kahvista ylimääräisen 10 sentin alennuksen. En ole tässä mukissa säilyttänyt kahvia hirveän pitkiä aikoja, mutta muistelen joskus lukeneeni, että tämä ei ole hirveän hyvin selvinnyt vertailuissa. Noh, termospullo on pitkäaikaista säilytystä varten.
Tällaiseen termosmukiin sopisi oikeastaan valmis nimilappu, kun voisi kuvitella, että näitä käytettäisiin paikoissa, joissa myös monella muulla on tällainen muki (esim. meillä yliopistolla). Tokihan näitä on useampaa eri väriä, mutta ei se riitä aina kertomaan mikä on kenenkin muki. Niinpä laitoin mukin ympäri ihmeteippiä ja kirjoitin siihen nimeni. Nyt ei muki pääse sekaantumaan toisten mukien kanssa.
Ei tämä muki tietenkään ole aivan täydellinen; muutamia ongelmia löytyy. Mukin avaaminen voi joskus olla melkoisen työntakana, kun tuo alempi korkki tarttuu niin kovaan kiinni, että sen tartuntapinta pyörii tarttumatta korkkiin. Puristamallahan tarpeaksi sen saa tietenkin auki, mutta se ei varmaan tee kovin hyvää itse mukille. Pitää vain muistaa olla kiristämättä sitä korkkia liiaksi. Mitähän suunnittelijan päässä on liikkunut, kun korkin tartuntapinta ei ole kiinni korkissa?

Haasteen viides ja viimeinen muki on teräsmuki, jota käytän retkeillessä, jos maastossa tarvitsee keittää kahvia tai teetä. Viime aikaisten kokemusten perusteella olen päättänyt alkaa suosimaan maastossa perinteisen kahvin sijasta murukahvia, joka sotkee vain mukin ja tämä taas on helposti pesty.
Jos keskiviikkona olisivat tulleet tilaamani geotavarat, olisi lähtenyt huoltokierrokselle ja keittänyt kahvia trangiakloonilla pimenevässä illassa. Olisitte saaneet sitten action-kuvia tästä mukista. Hyvä muki ja kätevää, että se on täsmällään puolen litran vetoinen.

Mukihaasteen viides ja viimeinen muki.
Mukihaaste 5/5: Retkikäyttöön hankittu puolen litran teräsmuki.

Julkaisin mukihaasteen kuvat ja esittelyt alunperin Facebookissa, jossa minut mukaan haastettiinkin. Tähän bonuskoosteeseen päädyin kirjoittamaan kokonaan uudet kuvaukset, koska blogissa on luontaista kirjoittaa pidempiä tekstejä ja linkittäminenkään ei ole niin ongelmallista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s