Liikuttavaa teknologiaa, osa 1

Liikuttaako teknologia Sinua vai Sinä teknologiaa? Nyt en tarkoita herätyskelloa, kahvinkeitintä, autoa, tietokonetta ja muuta sellaista teknologiaa. Tarkoitan liikunnallista teknologiaa, kuten syke- tai askelmittaria.

Geokätköilyn vuoksi minulla on ollut jo pidemmän aikaa Garminin eTrex-sarjan GPS-vastaanotin. Ensimmäinen gepsini oli eTrex H ja ostin sen tilalle eTrex 20:nen, kun kyllästyin naputtelemaan kätköjen koordinaatteja käsin ja tulostelemaan kätköprofiileja mukaan. Kätevää, kun tuohon uudempaan saa kaiken yhtenä GPX-tiedostona, jota voi tarpeen vaatiessa editoida ja katsella Garmin BaseCampilla (linkki ohjelman sivulle).

Voi olla vaikea uskoa, mutta minulla on sykemittari helpottamassa menoa, kun säännöllisen epäsäännöllisesti lenkkeilen. Sykemittarin merkkinä Garmin oli minulle itsestäänselvyys ja sen tarjoamista vaihtoehdoista ilman suurempia etsimisiä valikoin omakseni Forerunner 110. Valinta meni nappiin; siinä on juuri ne ominaisuudet, joita minä tarvitsen eikä mitään muuta. Toki tuosta puuttuu paljon hienouksia, mutta tällä hetkellä niille ei ole tarvetta, enkä edes suurinta osaa niistä osaisi mitenkään hyödyntääkään. Sitten jossain vaiheessa, jos tulee täsmällisemmälle datalle ja/tai ohjaukselle tarvetta, pitää harkita jotain toista aparaattia – varmaan silloinkin Garminia.

etrex20
Uskollinen ja suhteellisen luotettava kätköilykumppanini, eTrex 20.

Liikuttaako teknologia minua? – Ainakin eTrex 20:ntä liikuttaa minua vähäsen. Liikkuisin kyllä luonnossa jonkin verran ilman gepsiä (lue: geokätköilyä, vaikka onhan se todistettavasti mahdollista kartankin kanssa), mutta maisemat vaihtuvat gepsin kanssa niin usein, ettei niihin ennätä kyllästyä. Ilman kätköilyä luultavasti haahuilisin kameran (ei Garmin!) kanssa lähimetsissä ja kaduilla, sen mitä haahuilisin. Osa kunniasta kuuluu tämän syksyn liikutamisen osalta myös H:lle, joka on juoksuttanut minua (vai oliko se toisinpäin?) riittävästi.

FR110
Lenkkien ohjaaja ja dataloggeri, Forerunner 110.

Liikuttaako teknologia minua? – Forerunner 110 liikuttaa, mutta erityisesti ohjaa ja tallentaa dataa. Lenkkeilin säännöllisesti ja aika usein säännöttömästi ennen sykemittariakin, mutta sykemittarin hankkimisen jälkeen on lenkkeilystä tullut esiin mielenkiintoisia puolia ja siksi siitä on tullut ehkä hieman aktiivisempaa toimintaa. Mittarin keräämää dataa on kivaa (ja toivottavasti hyödyllistäkin) tutkia ja vertailla. Olen huomannut, että data kertoo tarkemmin lenkin sujumisesta kuin omat tuntemukset. Välillä tuntuu, että koko lenkki on pilalla ja tekisi mieli lopettaa kesken kaiken. Sitten kotona puran mittarista tiedot ja hämmästyn, kun mittarin mukaan lenkki menikin hyvin. Sama toimii kyllä toisinkin päin.

Kaikissa vekottimissa on huonotkin puolensa. Etrex on aina välillä jumittuu tai lukittuu ja sitten pitää muistella, että mitäs näitä resetointikeinoja nyt taas olikaan – se vanha tuttu, paristot irti, ei aina toimi sekään. Tähän saakka olen voittanut kaikki riitani gepsin kanssa, mutta kertahan se on se ensimmäinenkin kun lopullisesti häviän. FR110:n ongelma on sen purkaminen tietokoneella. Liitin on hankala ja automaattisessa purkuohjelmassa on bugi, joten täytyy ladata data Garmin Connectiin manuaalisesti.

mp3jakuulokkeet
Kestäväksi ja luotettavaksi osoittautunut mp3-soittimeni ja sen uudet sport-kuulokkeet.

Ylempänä tulin täysin ohittaneeksi – itsestäänselvyytenä kaiketi – Sony Walkman MP3-soittimeni, joka taitaa kyllä olla ainoa vekotin, joka ei ole tähän mennessä vielä kranttuillut lainkaan – siis jos unohdetaan se, etteivät tavalliset korvanapit pysy korvilla juostessa. Hankin alkukuusta Biltemasta urheilua varten suunnitellut kuulokkeet, joiden pitäisi korvissa pysymisen lisäksi kestää myös hikeä ja muuta kosteutta – hiki on aika paljon luvattu.

Liikuttaako teknologia minua? – Jossain määrin, mutta vaikea sanoa kuinka paljon. Ehkä se selviää seuraavassa osassa.

Kaikki tässä esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia näkemyksiä eivätkä tuotemerkkien haltijat tai edustajat ole niihin myötävaikuttaneet.

Linkit yllämainittuihin (tai vastaaviin tuotteisiin):

Yksi vastaus artikkeliiin “Liikuttavaa teknologiaa, osa 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s