Mitä sanomalehti on minulle tänään

Tällä viikolla vietetään jo perinteeksi muotoutunutta sanomalehtiviikkoa, jonka aikana koululaiset tutustuvat sanomalehtien maailmaan.

SJL-etusivu
Suur-Jyväskylän lehti on nykyään ainoa printtilehti, jota selailen ja sitäkin aika harvoin.

Muistan kuinka omana kouluaikanani Haapamäellä luettiin Iltasanomia vai olikohan se Iltalehteä äidinkielen tunneilla ja sainpa sellaisen luettavakseni, vaikkei minulla sillä viikolla välttämättä äidinkieltä ollutkaan. Noh, minun kiinnostukseni uutisiin tiedettiin hyvin; käytinhän minä suuren osan koulupäivän vapaista lukemalla koululle tulevat lehdet (HelsinginSanomat, Aamulehti ja Keskisuomalainen) lävitse. Aina silloin tällöin otin jopa luvan perästä lehtileikkeitäkin edellisten päivien lehdistä.

Printtilehdet ovat olleet aika oleellinen osa nuoruuteni ajankohtaisen tiedon saantia; en silloin käyttänyt Internettiä oikeastaan mihinkään – siirryin internetaikaan vasta hyvän matkaa 2000-luvun puolella. Mitä sanomalehdet ovat minulle tänään?

tabletti_hesari
Hesarin sähköinen versio Android-tabletissa.

Nykyään luen sanomalehtien printtiversioita hyvin harvoin. Minulle ei tule yhtäkään printtilehteä, paitsi Suur-Jyväskylän lehti aina silloin tällöin (mainosten jakajan huomatessa, ettei Ei mainoksia kiitos! -ilmoitus koske kaupunkilehtiä). Minulle tuli joskus HelsinginSanomien printtiversio, mutta luovuin siitä, koska en jaksanut viikoittain kantaa isoa pinkkaa sanomalehtipaperia kierrätykseen. Toinen syy printistä luopumiselle oli paikallisen aamujakelun leväperäisyys, johon tosin pyynnöstäni puututtiin Hesarin Internet-puolen silloisen toimituspäällikön toimesta. Viimeisen hmm kuukauden ajan sain sitten lehteni joka päivä ja usein vieläpä todella varhain.  Somen valta on yllättävän voikas ja yltää kauas!

Luen siis sanomalehteni netissä – olen Hesarin Verkko Plus -tilaaja. Aikaisemmin olin lyhyen aikaa myös Keskisuomalaisen tilaaja, mutta Keskisuomalaisen sisällön taso ja kattavuus eivät vastanneet minun vaatimuksiani (lue aiempi postaukseni aiheesta) – etenkin, kun ottaa huomioon suhteettoman korkean hinnan.  Nykyisellään vilkaisen Keskisuomalaisen maakunnallisen osion uutisotsikot ja joskus harvoin uutisenkin (5 uutista viikossa on luettavissa vapaasti). Hesarin ja Keskisuomalaisen lisäksi seuraan myös Aamulehden, iltapäivälehtien ja joidenkin maakunnallisten lehtien uutisointia. Monien uutislähteiden seuraaminen on netissä helppoa käyttämällä Ampparit.com-palvelua, jossa rekisteröitynyt käyttäjä voi valita lehdet ja muut sivustot, joiden uutisia haluaa seurata.

ammparit
Ammparit.com-palvelu on pääasiallinen etusivuni selatessani päivän tapahtumia meiltä ja maailmalta.

Miten sitten luen lehteni? Kuten aiemmin mainitsin, olen Ampparit-palvelun rekisteröitynyt käyttäjä, joten luonnollisesti seuraan uutisia pääasiassa sen kautta. Palvelussa yhdistellään uutisotsikot lukuisista eri lähteistä ja kiinnostavia otsikoita klikkaamalla voi lukea uutisen sen varsinaisen julkaisijan sivulla – toimii myös maksullisten palveluiden, kuten Hesarin ja Keskisuomalaisen kanssa. Aina silloin tällöin selaan kyllä myös Hesarin verkkolehteä (yleensä tabletilla), mutta harvemmin. Oikeastaan ainoita kertoja, jolloin käyn suoraan HS.fi-sivustolla, ovat joka-aamuiset sarjakuvatuokioni.

Mikä on sanomalehti 2010-luvulla? Onko sanomalehti se lehti, joka tulee postilaatikkoon tai postiluukusta? Voisiko moderni sanomalehtikäsite pitää sisällään myös reaaliaikaiset uutispalvelut vai onko sanomalehdille oleellista tietty pysähtyneisyys? Kun painokone on sylkäissyt lehden ulos, sitä ei enää päivitetä. Jos sanomalehdellä tarkoitetaan sitä paperille painettua versiota, niin en lue enää sanomalehtiä. Jos sanomalehdellä tarkoitetaan painetun lehden sähköistä versiota, niin luen satunnaisesti. Jos sanomalehdellä tarkoitetaan sanomalehtiyhtiön kokonaistuotantoa, niin sitten luen sanomalehtiä paljon.

Olisiko aika luopua sanomalehtikäsitteestä ja puhua uutismediasta?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s