Kirja joka saa voimaan pahoin

Eräänä päivänä seikkailin maakuntakirjastossa kolmen tunnin ajan, kun en jostain syystä löytänyt sieltä ulos nopeammin. Halloween oli jo takana päin, mutta silti päädyin lainaamaan kirjan kauhuosastolta. Lopulta pääsin, kirja laukussa, ulos.

Kuva kirjasta ja kynttilästä.
Laventelikynttilä sopii hyvin yhteen Ruumiittomat-antologian kanssa. Kirja on vähän kärsinyt, aivan kuin joku olisi säilyttänyt sitä rullalle käärittynä.

Lainasin Osuuskumman julkaiseman Ruumiittomat – suomalaisia aavenovelleja -kokoelman. Tavallisesti en lue kauhua. Nyt lainasin sitä kokonaisen antologiallisen! Halusin lukea jotain tavallisuudesta poikkeavaa, ja kustantajan nimi vetosi minuun jo heti ensi silmäykseltä.

Antologiassa on neljätoista suomalaista kummitusnovellia. Yksikään novelli ei ole täysin perinteinen tarina; vähintäänkin näkökulma vanhaan ideaan on tuore. Tässä mielessä kirja oli juuri sitä mitä etsinkin, jotain poikkeavaa.

Tarinoiden mukaansatempaavuudesta huolimatta en pystynyt lukemaan kirjaa yhdeltä istumalta; niin voimakkaasti kirja sai minut voimaan pahoin joissain kohteissa. Novelleissa ei virtaa veri, suolenpätkät eivät lennä eivätkä aivottomat zombiet vaella kaduilla. Kaikkine kummituksineen kertomukset ovat hyvin arkipäiväisiä ja todentuntuisia, joten voimakas tunnereaktio ei välttämättä ole kovin suuri yllätys näitä lukiessa.

Osuuskumma on vuonna 2012 perustettu osuuskuntamuotoinen (kuka olisikaan nimestä voinut arvata) kustantamo, joka on erikoistunut kummallisempaan fantasiaan, scifiin ja kauhuun. En ole kustantamon julkaisuihin yllä mainittua kirjaa lukuunottamatta tutustunut, mutta nimestä voisi päätellä, että julkaistu kirjallisuus sijoittuisi muutenkin uuskumman (wiki) kenttään.

Summa summarum: Suosittelen kirjaa ihmisille, jotka haluavat lukea jotain perinteisestä kauhusta ja kirjallisuudesta poikkeavaa. Tämä kirja sopii myös kauhusta pitämättömälle lukijalle kurkistukseksi genrerajan taa. En suosittele kirjaa, jos lukija ahdistuu herkästi; mahdollisesti ahdistavia kohtia tässä kirjassa on aika paljon.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s