Steemipunkkia!

Kuka nyt ei tykkäisi hellyttävästä Doctor Whosta? Peter Capaldin Tohtori on aika rock-henkinen, mutta varhaisemmat kaudet ovat olleet steampunk-henkisiä, etenkin Tardis. Kuinka moni osaa nimetä jotain muuta steampunkkia? Ei, Jules Verne tai H.G. Wells eivät kelpaa.

steemipunkkia
Höyryä ja helvetinkoneita -antologia.

Syksyn aikana tutustuin Osuuskumma kirjoihin ja niiden joukossa kahteen höyrypunkkiantologiaan: Steampunk! – Koneita ja korsetteja sekä Steampunk! – Höyryä ja helvetinkoneita. Antologiat kannattaa lukea tässä järjestyksessä, koska jotkin novelleista ovat jatkonovelleja. En ole aiemmin ollut, Tohtoria lukuunottamatta, suuremmin kiinnostunut steampunkista, mutta nämä novellit ehdottomasti ovat saaneet minun mekaanisen sydämeni raksuttamaan hieman kiivaammin.

Novellit ovat vaikea kirjallisuuden tyyppi luettavaksi, tai ainakin se poikkeaa muusta kertomakirjallisuudesta, mutta siitä huolimatta novellit ovat täydellinen ratkaisu, kun ei jaksa lukea yhteen menoon mitään täyspitkiä romaaneja. Pitäisi varmaan kirjastosta etsiä lukion äidinkielen oppikirjoja ja kerrata sekä täydentää, mitä lukiossa novellianalyysista opetettiinkaan.

Toisen antologian esipuheessa todetaan, ettei steampunkkia voi absoluuttisesti määritellä, koska kyseessä on rajanvetoja vastustava ja haastava. Periaatteessa kyse on useimmitenkin kuitenkin scifistisestä vaihtoehtohistoriasta viktoriaanisen ajan viitekehyksessä.

Jos lukija haluaa tutustua steampunkkiin, voin kivihiilen kuumentaman höyryn lämpimästi suositella Steampunk! – Koneita ja korsetteja -antologiaa aloitukseksi ja jatko-osaa sen jatkoksi.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s